Houten snijplank onderhouden
Okee je hebt een snijplank aangeschaft. Wat nu.
Je weet waarschijnlijk vast dat hout kan werken. Hout is onderhevig aan allerlei invloeden van buitenaf. Dat betekend dat we het hout moeten beschermen.
Een houtensnijplank is dan ook niet geheel onderhoudsvrij. Vooral nieuwe planken kunnen nog vervormen. Zij zijn zich aan het aanpassen aan de omgeving.
Oké het klinkt wellicht wat cliché, maar als we zeggen “hout leeft” dan zeggen we eigenlijk dat hout een organisch product is.
Houten snijplanken reageren op?
Een houtensnijplank of andere type plank reageert op verschillende invloeden van buiten af.
– Luchtdruk
– Luchtvochtigheid,
– Warmte en koude,
– Organische verzadiging, snijplank olie
– Ventilatie
Hoe onderhoud ik mijn snijplank?
De eerste regels om te voorkomen dat je plank te snel uitdroogt, zijn vooral de plank in gebruik gaan nemen. Een plank moet in zijn “organische binnenwerk” de houtnerven dan ook zichzelf verzadigen en in balans komen met de omgeving. Je kunt je voorstellen dat veel huiskamers steeds beter geïsoleerd zijn, dat is goed voor de elektriciteitsrekening en de verwarmingskosten, maar veelal merken we dat de ruimtes erg droog zijn. Luchtvochtigheid heeft dan ook zeker invloed op de plank.
Daarbij komt kijken dat we merken dat een plank niet altijd op de juiste wijze wordt weggezet. Een plank moet aan beide zijde kunnen ademen, helemaal als hij net gebruikt is of is schoongemaakt. Dan heeft hij wellicht aan één of aan beide zijde veel water gehad. Dit water kan vooral bij een nieuwe plank of verschillende houtsoorten intrekken in de poriën van een houtensnijplank. Als dan één kan niet goed kan drogen, dan blijft deze langer nat en heeft water dus langer de kans aan één kant meer in te trekken dan de andere kant. En wordt de regulering van het vochtgehalte in een plank anders. Namelijk één zijde heeft meer vocht tot zich genomen, dan een andere zijde. Waardoor deze aan één kant wat groter wordt.
Je kunt je voorstellen dat een paar millimeter in een deel van de plank al kan zorgen voor een fixe afwijking in zijn geheel, omdat dit dan omhoog of omlaag loopt.
Waarom trekt mijn snijplank krom?
Veelal de kant die droger is, wordt samengetrokken en ontstaat dus een holling. Aan de kan die vochtiger is, ontstaat een bolling.
Je moet dus ook goed kijken aan welke kant de plank wellicht of juist moet drogen, of verzorgt moet worden.
Het gebruik van water, heeft eigenlijk niet heel veel zin, want de plank zal hierna weer uitdrogen en opnieuw kromtrekken.
Daarom hebben we snijplanken olie ontwikkeld en onderhoudsproducten zoals bijenwax of een combinatie hiervan. Dit is een middel dat waterafstotend werkt maar wel tot diep in de poriën van een houtensnijplank in trekt. Zodra je plank dus aan een zijde toch begint te trekken, is het handig deze houtensnijplank olie in huis te hebben, zodat je de plank kunt verzorgen.
Wat is de invloed van temperatuur op mijn snijplank?
De invloed van temperatuur op jouw houtensnijplank is zeker iets waar we rekening mee moeten houden. Temperatuur en luchtdruk hebben hiermee te maken. Luchtdruk wellicht iets minder maar vooral temperatuur is zeker iets om niet te vergeten.
Veel van onze klanten houden ervan om te barbecueën. Een plank wordt gebruikt buiten, in het zonnetje en of vergeten om s’ avonds even binnen te halen. De zon op één kant van de plank, zorgt ervoor dat deze heel snel wordt blootgesteld aan een enorme warmte. Dit zorgt ervoor dat het hout groter wordt, uitzet en ook als het te lang duurt, droger wordt aan deze kant van zon blootstelling. Het is dus zaak om je plank hierna even goed in te smeren met wat extra verzorgende snijplank olie. Dit voorkomt scheuren in het hout.
Aan de andere kant zie je ook dat een houtensnijplank soms te dicht op de BBQ wordt gelegd. Ook dit kan natuurlijk een behoorlijke warmte afgeven en ervoor zorgen jouw plank hiervan last kan krijgen en het balans in de plank weg is.
Kan je je snijplank buiten laten liggen?
Nee, dit kan niet. Je kunt je snijplank beter niet buiten laten liggen en of in de schuur. In de avond kan het in Nederland helaas flink afkoelen. Deze schommelingen in temperatuur zorgt ervoor dat je plank snel gaat krimpen en overdag weer gaan uitzetten. In de schuur wordt het vaak overdag best warm, dus je plank zet ook behoorlijk uit. Dit kan ervoor zorgen dat je plank gaat scheuren. Dat wil je uiteraard niet.
Het beste is dus gewoon je houtensnijplank binnen neer te zetten op zijn kant na gebruik. (p.s. vergeet niet even een beetje af te doen met wat lauw water, klein sopje is echt niet erg, maar zorg voor het balans)
Hoe maak je een houten snijplank schoon?
Een snijplank schoonmaken doe je natuurlijk altijd als je hem hebt gebruikt.
Even met wat lauw water is veelal voldoende. Wil je hem wat grondiger schoonmaken, gebruik dan een beetje citroensap en eventueel wat zout, wrijf het goed in met een doek, zodat het wat intrekt. Hierna spoel je het af met lauw water en zorg dat alle resten er goed af gewassen zijn.
Laat de plank hierna even op zijn kant drogen en verzorg hem hierna met snijplanken olie en bijenwax zodat de plank weer voldoende weerstand heeft tegen invloed van buitenaf. Met de olie en bijenwax zorg je dus voor een natuurlijke bescherming.
P.s. zet je snijplank nooit in de vaatwasser! En zet hem altijd rechtop weg te drogen.
Kom je er nog steeds niet uit?
Laat mij het gerust even weten. Stuur mij wat foto’s van de situatie, omgeving en hoe je de plank wegzet.
je kunt mailen naar info@houtensnijplank.nl of mij natuurlijk even contacten via het telefoonnummer. (whatsapp mag ook natuurlijk) Dan kijken we samen of jouw snijplank nog te redden is. p.s. het maakt niet uit of de plank bij ons is gekocht of niet.
Vriendelijke groet, Elmar